CIND - EEN Jönköping CIND - EEN Jönköping

CIND

Cind Nominerad Årets Internationella utmanare 2019
Date: 17 februari, 2020 Category: , ,
Cind Nominerad Årets Internationella utmanare 2019

Cind intar Europa med sin unika teknologi

På kort tid har techbolaget Cind vuxit sig starka. Med sin unika mätning av volym har de fått jättar inom skogs- och logistikindustrin intresserade av deras produkter.
Nu har de gjort lyckade satsningar runt om i Europa.

Jönköpingsföretaget Cind grundades 2015 som en spinoff från Saab, som fortfarande äger ungefär halva bolaget. Cind använder en patenterad bildbehandlingsteknik, för att beräkna volym och kvalitet på exempelvis timmertravar, flishögar och styckegods.

– Det har varit väldigt mycket manuellt arbete inom både skogs- och logistikbranschen. Här gör våra produkter verkligen skillnad, säger Marcus Schelin, vd på Cind.

Med hjälp av mjukvara och kamerateknologi kan de mäta volym i objekt som rör sig. Under 2019 gjorde Cind en satsning internationellt, vilket bar frukt snabbt. De har nått framgångar i Spanien, Irland och Tyskland. Nu fortsätter satsningar i USA, Kanada, Finland, Litauen och Norge.

– Vi börjar ofta från toppen när vi letar efter säljingångar – som att börja med DHL:s vd till dess vi får träff. Vi åkte ned på en mässa i München förra året och tog en första kontakt med de stora drakarna, potentiella kunder såsom DHL, Schenker med flera. Och vi fick bra träffar.

Cind är bland annat med i en stor upphandling med en av världens största aktörer inom logistik – vilken vill de inte uppge ännu.

– Vi har också inlett tester tillsammans med DHL i Tyskland. Ja, det har nästan gått överraskande fort att skapa dessa kontakter. Men vi ser vilket enormt behov det finns i hela världen av produkter likt våra inom logistik.

Nu är Cind alltså nominerade till Enterprise Europe Networks (EEN:s) pris: “Årets internationella utmanare”.

– Det är ett kul kvitto att vi är på rätt väg. Trevlig uppmärksamhet som kan gynna oss bland annat vid rekrytering. Det finns intresse att jobba i internationella miljöer, säger Marcus Schelin.

I och med Cinds lyckade satsning i Tyskland planerar de att under året etablera sig där, med folk på plats som kan språket och kulturen.

– Det känns också rimligt med tanke på att mycket av logistik-Europa styrs just från Tyskland, säger Marcus Schelin som ändå betonar att utvecklingsteamet fortsätter att arbeta enat från Jönköping.

– Det tänker vi för en lång framtid. Vi har en komplex produkt och har svårt att distribuera utvecklingen. Vi tror också att det är bra att hålla ihop utvecklingsteamet, att de sitter på samma ställe.
Samarbetet med EEN i Jönköping lär också fortsätta:

– Vi har fått värdefull rådgivning och Max Sundvall på EEN har agerat väldigt bra bollplank under året när vi satsat internationellt. Han har guidat oss och pekat på vilka vi kan prata med och gett rådgivning kring legala aspekter exempelvis. Almi Invest äger dessutom en del av bolaget, säger Marcus Schelin.

Fakta: Cind AB

Grundades: 2015.
Säte: Jönköping.
Gör: Cinds produkter beräknar med stor noggrannhet volymen och kvaliteten på till exempel travat timmer, flishögar och styckegods. Startades som en avknoppning från Saab AB.
Kunder: Inom framför allt skogs- och logistikindustrin.
Ägare: Saab, Almi Invest och andra privata investerare inom logistik och skogsindustrin.
Anställda: Nio.
Omsättning: Cirka 12 miljoner 2019.