Röshults - EEN Jönköping Röshults - EEN Jönköping

Röshults

Röshults exporterar till 120 länder

När pandemin slog till satt inte företaget Röshults still. De skapade en helt unik digital lösning som gett dem ingångar globalt som aldrig annars varit möjliga.
– Vi har rest mycket mer än vi någonsin gjort, men bara digitalt. Och nu när vi kan kombinera fysiska möten med digitala får vi ytterligare en dimension, säger Niklas Sahlqvist, operativ chef.

Företaget Röshults har sedan 2007 skapat skandinavisk inredningsdesign i utomhusmiljöer för kräsna och medvetna kunder. Produkterna i hög kvalitet ska hålla längre än livet ut. När så pandemin drog över världen förstod bolaget att de måste hitta nya sätt att möta sina kunder. De fick då kontakt med ett produktionsbolag som byggde upp en livestudio i Röshults showroom i Jönköping.
– Här kan du se våra olika produkter och lösningar, säger Niklas Sahlqvist, operativ chef, som sitter i Varberg vid intervjun men klickar runt i lokalerna i Jönköping.
På samma sätt kunde han göra veckan innan, men då på plats vid kundmöten i Kalifornien.
– Vi hade en väldigt bra resa till USA som kommer bli vår största marknad. Kalifornien känns helt rätt för oss – bra design, bra väder och bra plånböcker.
Till deras livestudio bjuder de in arkitekter, återförsäljare, befintliga och potentiella kunder runt om i hela världen.
– Och vi kan jobba med olika marknader under hela dagen. På morgon kanske vi har möte med Japan, Europa under lunchtid och Nordamerika därefter. På så sätt rör vi oss världen runt.

Förutom studion har de även tagit fram en digital konfigurator som gör det möjligt för alla parter att också laborera med Röshults produkter. Kunderna kan direkt se hur det skulle kunna se ut i deras egen miljö.
– Jag hade nyligen möte med en arkitekt som satt i Bogotá i Colombia, kunden var i Miami och jag i Jönköping. Vi byggde upp ett helt kök och jag kunde genom vårt verktyg visa produkterna. Vi slöt en affär direkt och då jobbar vi ändå med lyxvarumärken, säger Niklas.
Deras nya koncept har lett till många nya återförsäljare, effektivare affärer och i många fler länder.
– Vi bjöd bland annat ett arkitektkontor i Vancouver på lunch. Budade över lunchen, de kopplade upp sig och vi kunde demonstrera våra produkter live här i Jönköping medan de åt.
Röshults fortsätter nu utvecklingen av sin konfigurator. Nästa steg är att addera VR- och AR-funktioner, så att de också kan mötas virtuellt.
– Vår kund kan då gå in i vårt showroom och träffa oss som avatarer. Kunden ska kunna öppna luckor själv och se hur inredningen ser ut på sin egen terrass.

Nu är Röshults nominerade till Årets internationella utmanare av Enterprise Europe Network (EEN).
– Vi är jättestolta över nomineringen. Hårt arbete och att vi vågat satsa har gett resultat. Tack vare vår ägare och att Almi och EEN hjälpt oss och banken ställt upp har det resulterat i det här. Almi och EEN har stöttat oss i många frågor och vi har en väldigt bra dialog.

Röshults har vuxit under pandemi-åren från drygt 35 miljoner kronor 2020 till cirka 50 miljoner 2021.
– Och för nuvarande år beräknar vi en omsättning på 75 miljoner. Vi ser verkligen att vår satsning gett resultat, säger Niklas Sahlqvist.

Fakta: Röshults svenska hantverk AB
Grundades:
2007.
Säte: Jönköping.
Gör: Erbjuder kompletta utemiljöer för designmedvetna kunder genom att leverera högkvalitativa produkter. Har lanserat en digital konfigurator och byggt en livestudio som gett ett stort genomslag.
Ägare: “Svensk privatperson med gediget designintresse som skulle köpa möbler till sitt sommarställe i Nice när han förvärvade bolaget. Han har höga ambitioner och stort intresse i det här”, säger Niklas.
Anställda: Runt 15, men även många strategiska partnerskap och externa konsulter.
Kunder: Exporterar till 120 länder och har återförsäljare i 40 länder.
Omsättning: Cirka 50 miljoner kronor 2021 (35,5 miljoner kronor 2020).
Webb: www.roshults.com

Läs mer om de nominerade till Årets internationella utmanare >>